Jeg er vild med cookies. I andledning af julen har jeg kreeret en version, som kombinere den klassiske brunkage med en klassisk cookies. Sprødt og krydret bagværk.
Det skal du bruge:
125 g smør – blødt
180 g rørsukker
200 g Sigtet speltmel – Urtekram
1 æg
1 tsk bagepulver
Kornen fra 1/2 stang vanille
1 knivspids fint salt
1/2 pose Krydderier til brunkager fra Urtekram
75 g uslatede pistacier – Urtekram
75 g hele hasselnødder
75 g lys eller mørk chokolade – hakket
Sådan gør du:
- Find og vej alle ingredienserne af
- Hak ckokoladen groft hvis den er et stykke
- Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med en spiseskefuld af rørsukkeret, og “gnid” det sammen på spækbrættet, således at kornene fordeles i sukkeret
- Rør sukker, smør, vanillekorn(sukker) godt samme i en skål tilsæt æg og rør blandingen rigtig godt sammen
- Speltmel, bagepulver, brunkagemix og salt blandes sammen og sigtes gennem en fin sigte, vendes herefter i dejen sammen med nødder og chokolade
- Rul dejen ud i stænger ca. 3 cm. i diameter og rul stængerne ind i bagepapir og pres evt. luft ud af stængerne
- Stængerne sættes på køl gerne til næste dag
- Tænd ovnen på 160 grader
- Stængeren skæres i skiver på ca. 1/2 cm og sættes på bageplader med bagepapir
- Bag dem ca. 5-8 min. men hold øje med kagerne da de hurtigt bliver bagte i bunden, vend evt. en af kagerne og se om den er gyldenbrun i bunden, så er den færdig
- Kagerne afkøles på en rist, husk de bliver først sprøde når de er helt afkølede
- Opbevares i et glas eller en tætsluttet dåse
Disse kager får en anden sprødhed end “nomale” cookies pga. af at der er anvendt speltmel. Smagen er mere nøddeagtig når der bruges speltmel end almindeligt hvedemel til kagerne og samtidig er smagen af brunkage overraskende, og den ligger dejlig længe i munden. De smukke pistacier pynter og smager virkelig godt i kagerne.
En ny jule-klassiker er født her i huset.