Må man lege med maden?

Det er et kontroversielt spørgsmål.

Og det afhænger nok også af, hvad der helt nøjagtigt lægges i ordene, at lege med maden!

Vi har altid lært, at man ikke må lege med maden og vi er på ingen måde tilhængere af, hverken flyvende kålhoveder eller tallerkener.

Men vores hjerte brænder for, at sikre maden en større opmærksomhed, i vores hverdag. Vores mål med at bringe legen og maden sammen, er at sætte fokus på hvor vigtigt det er, at formidle viden om den mad vi spiser, til vores børn. Viden som er essentiel for at kunne træffe sunde valg, resten i livet.

Fakta er at hvert 5. danske barn er overvægtigt og 70 % af dem, vil fortsat være overvægtige som voksen. Derudover er over halvdelen af den voksne danske befolkning, på nuværende tidspunkt, overvægtige.

Sammenholdes ovenstående fakta med, at vores helt basale viden om de råvarer og den mad vi spiser, er vigende – er der grund til at tage skeen i den anden hånd, og begynde at lege med maden sammen med vores børn, så deres naturlige nysgerrighed overfor mad og råvare pirres. Se hvordan Rebecca og Oskar reagere på, at der står noget nyt og anderledes spiseligt og sjovt, på deres bord.

Vi forældre må tage det vanskelige valg og prioritere, om vi vil bruge tid på at øge vores børns bevidsthed om hvordan vores mad kommer fra jord til bord, og hvordan mad giver os sundhed, trivsel og livsglæde.

Tiden er en vanskelig størrelse at konkurrere med, i dag, men samtidig kan vi ikke længere lukke øjenene for hvordan vores spisevaner og vores madkultur, udvikler sig. Vi forældre må tage ansvar og ikke ukritisk komme hvad som helst i os selv og vores unger.

I tirsdag “legede vi med maden”, på Hvidovre Bibliotek, sammen med en masse mødre, en enkelt far og deres skønne unger. Her oplevede vi, en vis undren overfor det at “lege med maden”, men samtidig en stor varm interesse for, at sikre de kære små den allerbedste start på et sundt og langt liv.

Og der var stor enighed om at det er og bliver vores ansvar, som forældre, at sikre gode madvaner for vores børn (og os selv) og at den mad vi køber, er sund og nærende, for vores familie. Det er altså suverænt os voksne, der bestemmer hvad der skal ned i kurven, hjem på hylden og ned i maven.

Foto fra arrangementet på Barselsbiblioteket, i Hvidovre, den 29. marts.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.