Sundt Juleknas # 1

Konfekt og knas er et must i julen. Men det behøver jo ikke nødvendigvis, at være svøbt i marcipan og rullet i chokolade det hele, vel?? Vi har hakket, blendet, rullet, formet og smagt os frem til at par anderledes opskrifter på “sundt” juleknas.

Hermed kommer to af de sikre hit hos både børn og voksne. Opskrifterne er enkle og ungerne kan sagtens være med til at skære, veje, rulle og smage!

Vi har overvejende brugt tørrede frugt, nødder og bær, påtryk det røde Ø, til nedenstående opskrifter.

“Sunde” konfektkugler

Tilberedningstid: 15-30 min.

Hviletid: mindst 3 timer i køleskab

Det skal du bruge:

200 g gode øko. dadler

100 g øko. kokosflager

100 g tørrede øko. figner

50 g mandler

100 g cashewnødder

1 spsk. revens skal af en øko. appelsin

1/2 dl. appelsinsaft

3 spsk. god kakaopulver

Kornene fra 1/2 stang vanille eller 1/2 tsk. vanillepulver

“Topping”: Tørrede hindbær, hakkede pistacier eller kokosflager til at rulle konfekt kuglerne/rullerne i

Sådan gør du:

  • Nødderne blendes i en foodprocessor til de er meget finthakkede
  • Tag stenene ud af dadlerne
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og blend indtil konsistensen er fast og massen begynder at samle sig
  • Smag til og tilføj evt. mere af den ønskede smagsnuance til blandingen og blend igen
  • Er blandingen for tør, tilsættes lidt ekstra appelsinsaft
  • Tag blandingen ud på bordet og del den i 8 dele og rul dem ud til passende længde og tykkelse
  • Skær stængerne ud små stykker og rul dem til kugler
  • Kuglerne rulles i den ønskede “topping”
  • Sæt kuglerne i køleskabet i mindst et par timer
  • Massen kan også rulles ud til stænger som udskæres efter de er rullet i topping og afkølet

Piatacieknas med tørrede frugter

Tilberedningstid: ca. 30 min.

Hviletid: mindst 2 timer

Det skal du bruge:

50 g usaltede øko. pistacienødder

100 g tørrede øko. abrikoser

300 g tørrede øko. figner

50 g blød øko. nougat

Sådan gør du:

  • Hak figner og abrikoser fint
  • Bland det godt sammen med pistacienødderne
  • Kom massen i en form (ca. 10×20 cm.), med bagepair i bunden
  • Tryk massen godt ud i alle kanter, således at overfladen bliver helt glat
  • Smelt hastigt den bløde nougat over et vandbad og spred den flydende nougat ud over pisaciemassen
  • Formen stille koldt mindst 2 timer
  • Vendes ud af formen og skæres ud i små mundrette stykker
  • NYD!

Konfekt er ikke sundt! Men vi syntes disse varianter er gode eksempler på, at juleknas godt kan nydes med god samvittighed, når bare det gøres med måde og i godt juleselskab.

Vi har flere julelækkerier i ærmerne, de kommende uger;-)


Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.