Kan krokus spises?

Plænen står i fuldt flor!

Det er et overvældende smukt syn, på en solskinsdag, som i dag.

Det minder mest af alt om et kæmpe stort vævet tæppe, som er spredt ud og overbroderet med de smukkeste blå, hvide og gule blomster.

Det er så skønt, at man må sanse det helt tæt på!

Disse krokus er faktisk nære slægtninge til den krokus, der plukkes og bliver til verdens dyreste krydderi, nemlig safran.

For at fremstille 1 kg. safrantråde, skal der bruges ca. 300.000 til 500.000 støvdragere fra ca. 75.000-150.000 krokus! Det er en fuldstændig vanvittig tanke, at der går så mange krokus til.

Den krokus hvorfra støvdragere høstes, har blåviolette blomster og blomstre kun en kort periode på ca. 2 uger, om efteråret. Spanien og Iran de største producenter af safran, i dag.

Krydderiet safran, har en eminent evne til, at give både tøj og mad den smukkeste gule farve. Tænk på de Buddhistiske munkes gule kapper, som farves enten med safran eller gurkemeje.

De tørrede safrantråde har en karakteristisk og gennemtrængende lidt støvet og sødlig duft og en sød/bitter smag, som er velegnet i paella, risotto, dressinger, fransk fiskesuppe, småkager og svenske lussekatte til luciadag. Safran kan også bruges i en hjemmelavet Ras el Rhanut a la Camilla Plum, som bl.a. kan anvendes i en klassisk lamme tagine.

Safran har en uforlignelig og kompleks smag, sammelignet med gurkemeje. Safran er dyrt, men drøjt!

Ja, støvdragerne fra krokus kan spises, men bare ikke dem fra vores hjemlige haver og plæner.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.