Arbejdet i min urtehave er i fuld gang, men allerede nu er skvalderkålen på stormende fremmarch.
Derfor var det en helt lettelse de jeg forleden faldt over denne opfordring, i boghandlernes vindue – smil til dig skvalderkål! Opfordingen stammer fra Ghita Nørbys nye rosenbog.
Og jeg kunne ikke være mere enig – det er en ulige kamp, som er total umulig at vinde, men jeg har en tilføjelse – spis det!
Skvalderkål er skal høstes når skuddene er helt nye og spæde (lige nu), smagen er mild og minder lidt om gulerod.
Skvalderkålsalat med æble
6 store håndfulde små nye skvalderkålsskud
1 stort dansk æble
2 spsk koldpresset økologisk rapsolie
2 spsk æblecidereddike
1/2 tsk. knuse fennikel frø fra Urtekram
2 tsk øko. rørsukker
Flagesalt og friskkværnet peber
Pluk skvalderkålskuddene på et “rent” sted.
Skyl skuddene i koldt vand, flere gange, så du er sikker på at de er helt fri for jord. Læg dem på et klæde. Knus fennikelfrøene i en morder. Skyl æblet og skær det ud i meget små tern. Rør olie, eddike, rørsukker og salt og peber sammen og juster smagen efter din egen smag. Tilsæt de knuste fennikel frø og de små tern af æble til dressingen. Læg skvalderkålsskuddene på et fad og fordel dressingen over salaten og server straks.
Vi spiste grillet fisk til skvalderkålssalaten.
Velbekomme – spiseligt klimavenligt økologisk ukrudt, på mit spisebord.