Jeg bager rigtig mange boller til ungernes madpakker og til at tage med til diverse fritidsaktiviteter.
Når jeg bager boller, lader jeg dem køle lidt af hvorefter jeg pakker dem i poser og fryser dem. Så er det let, at tage bollerne op enkeltvis. Det fungere fantastisk, at tage de “frosne” boller med i skole, så er de friske når de skal spises, som formiddags-eller eftermiddagssnack.
Hverdagsboller med grove flager, ca. 24 stk.
1 l. koldt vand
25 g groft salt
10 g gær
200 g havregryn eller rugflager
200 g grahamsmel eller rugmel
ca. 750 g hvedemel
Drys: havregryn, rugflager, groft mel eller måske lidt krydret Chaisukker
Sådan gør du:
Det kolde vand blandes med salt og gær, røres ud, gerne på røremaskine. Tilsæt havregryn, rugmel, grahamsmel og langsomt det meste af hvedemelet. Dejen røres på maskine eller æltes for hånd ca. 10-15 min. dejen skal slippe skålen, men dejen må heller ikke blive for fast, så bliver bollerne tørre og kedelige. Dejen kan bruges til både brød og boller.
Kom dejen op i en skål og stil den til hævning ca. 8 timer et køligt sted. Dejen skal være hævet til dobbelt størrelse.
Når bollerne skal “formes”, tages en ske som dyppes i vand og dejen portioneres og lægges på bageplader med bagepapir. Bollerne hæver op, til de er flot hvælvet op. Kommes herefter i en forvarmet oven, gerne på en varm bageplade og bagers ca. 12-15 min. Bollerne kan drysses med forskellig flager, groft mel eller måske Chai sukker (når der skal være fest!) på toppen.
Afkøles på bageriste og fryses umiddelbart hvis de skal bruges som ta´med mad til ungerne.