(IS)kold kærnemælkskoldskål med fuldkornsknas

Sommer, varme, duftende hyldeblomster, jordbær og legende børn er indbegrebet at dansk sommer for mig. Og sommeren hænger uhjælpeligt samme med hjemmelavet kærnemælkskoldskål – en sæsonklassiker.

Som barn, var jeg hvert år på sommerferie på Læsø, hos min farmor. Jeg husker, at jeg stort set hver dag gik ned til mælkemanden på Havnegaden og hentede frisk kærnemælk fra mejeriet i Byrum, som blev til skøn dessert, om aftenen.

KOLDSKÅL er min favorit sommerdessert. Og jeg stadig laver, efter samme princip som min elskede farmor gjorde eneste forskel er, at jeg kommer kærnemælken i fryserne inden jeg skal lave desserten, således at kærnemælken er iskold, når den kommes i!

I min verden – skal koldskål serveres ISKOLD!

Det skal du bruge:

  • 1 liter økologisk kærnemælk
  • 3 pasteuriseret æggeblommer
  • 1 1/2 pasteuriseret æggehvider
  • 45 g øko. rørsukker
  • Kornene fra 1/2 stang god vanille gerne øko/fairtrade (husk at gemme stangen til senere brug)
  • 1 øko. cirton – reven skal og saft

FULDkorns Knas:

Sådan gør du:

Læg kærnemælken i fryserne en times tid, inden desserten skal serveres. Tilbered evt. fuldkornsknasen imens. Mål 5-kornsflagerne af og vej sukkeret af. Bland det hele på en pande, som sættes over ved svag varme. Rist langsomt flagerne og sukkeret, indtil sukkeret er karamelliseret og flagerne gyldne. Hæld det hele på en plade og stil det til afkøling.

Koldskål: Kom æggeblommer, æggehvider og rørsukker i en røreskål og pisk til massen er helt hvidt og luftigt. Tilsæt vanillekornene og rør dem samme med æggemassen. Tilsæt den isafkølede kærnemælk til æggemassen og vend forsigtigt rundt blandingen. Smag til med reven citronskal og citronsaft. Server den luftige koldskål omgående, med sprødt fuldkornsknas på toppen.

Mine øvrige fyld favoritter til koldskålen:

Har du noget at tilføje til dette års koldskålsliste?

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.