26 jul 2011

TIPS og Hyben herligheder!

4 Kommentarer Idéer, Mad, Råvare, Sæson

Hyben er en af mine foretrukne “vilde” sommer råvarer, som jeg flittigt plukker her i min ferie på Læsø.

Sæsonen er lige startet, men det er absolut værd, at begive sig ud med kurven lige nu, inden orm og andet utøj, begynder at bide og bore i hybenskallerne. For det er næsten umuligt, at se om der er orm/utøj i hyben, før man har plukket dem og skære dem over.

Skulle du have lyst til, at begive dig ud på hybenjagt, så vil jeg lige sende en enkel metode til rensning af hybenskaller, videre til dig. Jeg har nemlig selv rensede rigtig mange hybenskaller, med mine bare hænder og det klør ad h…. til og tager meget lang tid!

TRIN 1.

Start med, at tage blomsten og stilken af. Halver de hele bær og tjek om der er orm i. Hvis ja, skæres det angrebne område væk ellers kasseres bærret.

TRIN 2.

Når alle bærrene er halveret, kommes de lidt ad gangen i en foodprocessor og de køres kort, hvorefter hele baduljen hældes i en gryde eller spand med koldt vand.

TRIN 3.

Kernerne fra hyben er lettere end hybenskallerne og derfor flyder kerneren ovenpå vandet og hybenskallerne lægger sig på bunden. Herefter er det bare at “skumme” kerneren af vandet.

TRIN 4.

Hæld de “rene” fintdelte hybenskaller på en sigte. Hybenskallerne er nu klar til, at blive omsat til hyben-og mirabellemarmelade, hyben-og tomatketchup (se opskrift lige HERden kan varmt anbefales) eller noget helt tredje.

Fortsat god sommer og fornøjelse.

Tags: , , , , , , , , ,
written by Elsebeth
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

4 Responses to “TIPS og Hyben herligheder!”

  1. Svar Benny says:

    Hej,

    Har du et forslag til hvad vandet kan bruges til, for der må jo være en masse
    gode vitaminer i?

  2. Svar Elsebeth says:

    Hej Benny

    Tror du har ret i, at “hybenvandet” må være fuld at gode vitaminer.
    Jeg har dog aldrig selv prøvet, at bruge det i mad, men jeg tænker, at det med fordel kan bruges til at bage brød af, til grød eller til urtete. Og i princippet alle de steder hvor du syntes, at “hybenvandet” kunne gavne madens smagsoplevelse.
    Jeg vil prøve, at smage og eksperimenter med “hybenvandet” næste gange jeg skal rense hyben og så vil jeg videresende mine oplevelser, her på bloggen.

    Sanselige hilsner fra

    Elsebeth

  3. Svar Claus says:

    Jeg har god erfaring med at rense halverede hyben med trykluft (kompressor)
    Kerner, hår, orm og bløde steder bliver nænsomt fjernet.
    Men tag alt muligt beskyttelsesudstyr på, – det sviner og klør ad hækkenfeldt til !
    Det er nemt og hurtigt, og resultatet ser meget flot og indbydende ud.

    • Svar Elsebeth says:

      Hej Claus.
      Lyder super effektivt og smart med trykluft. Så kommer skallerne overhovedet ikke i kontakt med vand før de tilberedes, det er jo den ultimative vitaminbevarelsesfacon!
      Tak for tippet, det må prøves en dag når det kommer en forbi med en kompressor;-)

      God dag,

      Sanselige hilsner fra

      Elsebeth

Leave a Reply