Farmors opskrift på hyben-og mirabellemarmelade anno 2011

Jeg har et mirabellehegn i mit sommerhus. For det meste er jeg ret træt af det. Det stikker, skal konstant beskæres og så syntes jeg bare ikke at mirabelletræet er særlig pænt! Men i den korte sæson hvor hegnet bugner af mirabeller, så bliver jeg glad. For min farmor havde også et stort mirabellehegn i hendes have. Dette hegn var fast leverandør til årets produktion af hyben-og mirabelle marmelade samt til mirabellekompot. Som barn, var mit job, at plukke og flække mirabellerne og tjekkede om der var orm i. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg skulle gå efter de mirabeller, som ikke var helt modne, fordi dem var der næsten aldrig orm i. Min farmor sled med, at rense de mange hybenskaller og dele dem i ¼. Jeg har senere erfaret en meget enklere måde, at rense hyben på. Men dermed har jeg også besluttet, at min marmelade ikke bliver helt så æstetisk smuk, som min farmors, hvor de “hele” hyben var en fryd for gane og øje. Men smagen er som jeg præcis som erindre.

Farmors hyben-og mirabellemarmelade – 6 glas á 340 ml.

1100 g rensede hybenskaller

1100 g rensede mirabeller – flækkede og tjekket for orm

Saft af 2 økologiske citroner

1 fuldfed økologisk vanille stang

2 dl vand

Ca. 800-900 g økologisk rørsukker – afhængig af mirabellernes sødme og din egen smag

1 tsk. Atamon – til at skylle de skoldede glas i. Kan undlades

Sådan gør du:

Pluk en kurvfuld faste hyben og rens dem, se en enkel måde lige HER. Skyl og flæk mirabellerne, tjek om der er orm i, lad stenen sidde i. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud og skær vanillestangen i små stykker. Kom vanille, citronsaft og rørsukker, mirabeller og hybenskallerne i en tykbundet gryde. Sæt hele baduljen over ved svag varm og kog det langsomt op. Når mirabellerne er møre, slippe stenene mirabellekødet og stenene kommer op til overfladen. Træk gryden væk fra blusset og “skum” stenen af marmeladen (der er mange, men de er lette at fiske op, med en tang eller en lille ske). Jeg har erfaret, at det er den enkleste måde, at få sten ud af mirabeller på. Kog herefter marmeladen i ca. 20-25 min. Smag marmeladen til, med mere sødt eller surt, alt efter temperament. Vurder om konsistensen på marmeladen er tilfredsstillende, ellers kog den lidt længere, inden den hældes på skoldede Atamonskyllede glas. Sæt omgående låg på og opbevar marmeladen på køl.

Hyben-mirabelle marmeladen er ideel til: yoghurt, i en roulade, til pandekager, på brød, til ost, osv.

TIPS: Mirabellerne kan kan erstattes af skønne blommer. Har du plukket og renset for mange hyben, så kom dem i fryserne til senere brug i kompot, supper, til bagværk eller noget helt fjerde

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.