15 maj 2011

Bær, stængler og spiselige blomster

4 Kommentarer Mad, Opskrifter, Råvare, Økologi-Fairtrade

Lige nu står rabarberne og knejser i urtehaven, og er vist lidt stolte over, at være de første afgrøder der kommer i spil, i køkkenet.

Jeg har lavet rabarberkompot idag, helt klassisk med rørsukker og vanille, det smager bare guddommeligt – Sødt, syrligt og friske af sommer.

Halvdelen af rabarberkompotten er blevet blandet med en bakke (spanske) jordbær, fra Irma. De spanske jordbærs duft var langt mere kompleks og interessant, end deres danske artsfæller, fra et væksthus, på Fyn. Så de spanske kom med hjem fra Irma.

Pigerne har pyntet kompotten med frisk bellis (kan spises) fra haven, det ser så skønt og sommerligt ud. Og som kronen på værket skal kompotten ledsages af Irmas udvalgte vanilleis, fra Morten Heiberg.

Glæder mig allerede!

Helt klassisk rabarberkompot

1 bundt helt sprøde tynde rabarberstængler – ca. 500 g

Øko. Rørsukker mellem 150 g og 200 g, alt efter rabarbernes sødme

1/2 Øko. vanillestang Fairtrade Urtekram + 2 spsk. rørsukker

Rabarberne skylles og renses, brug også foden der skæres fri for brune kanter. Rabarberne skæres på skrå, i mundrette stykker, ca. 1 1/2 cm. lange. Lægges i et ildfast fad. Tænd ovnene på 180-200 grader. Vanillestangen skæres i meget små stykker og kommes i en kaffekværn sammen med 2 spsk. rørsukker. Blendes til vanillestangen er pulveriseret. Drysse over rabarberne sammen med resten af rørsukkeret. Alternativt flækkes vanillestangen og korn og stang kommes over rabarberne. Fadet dækkes med folie og bages i den varme ovn, mellem 10 og 20 min. alt efter størrelsen på rabarberne. Vend  forsigtigt rundt i rabarberne undervejs og smag til om sødme og syre er passende.

Rabarbarkompot kan spises til is, på brød, til yoghurt, til pandekager, til stegen af kylling, lam, svin eller kalv eller til en pandestegt rødspætte eller anden stegt fisk. Rabarbersaften kan blandes med vand og drikkes iskold.

God kompot og fornøjelse.

Tags: , , , , , , , , , , ,
written by Elsebeth
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

4 Responses to “Bær, stængler og spiselige blomster”

  1. Svar Rebecca Persson says:

    Mmmm, lyder lækkert!
    Jeg har søgt efter inspiration til retter med raberber, som ikke involverer 1/2 kg sukker eller noget.
    Jeg lavede forleden spicy rabarberkompot af et bundt rabarber, 2 æbler, chiliflager og 1 stor spsk honning. Dejligt surt-sødt tilbehør til aftensmaden – kan anbefales.

    • Svar Elsebeth says:

      Det var lækkert……Skålen med is er tom og det samme er skålen med den bellisblomstrende rabarberkompot . En skøn forsmag på sommeren.
      Spicy rabarberkompot – lyder også guddommeligt, det må prøves snarest. Kunne godt forestille mig det i en sandwich.

  2. Svar Skønne grove hvedeknopper til St. Bededag says:

    [...] de flækkes og ristes i ovnen eller på brødristeren, inden de nydes med smør, cream cheese og rabarberkompot eller noget helt [...]

  3. Svar Naturens Spisekammer – lige nu! | Urtekram bloggen og øko-vennerne says:

    [...] Skoven byder lige nu bl.a. på ramsløg og skovsyre. Og haven bugner af bellis, skvalderkål og små miniature hyldeblomstskærme. Altsammen noget der kan hentes ganske gratis i mark, skov og hegn, men pluk det kun der, hvor du er sikker på at det ikke er forurenet og pluk kun det du har brug for! De “vilde urter” er meget smagfulde og de små hyldeblomstskærme, som endnu ikke er sprunget ud, er skønne i en salatdressing af: hyldeblomsteddike, rapsolie, salt og peber. Bellis kan bruges, som pynt på kager og i salater, f.eks. i en skøn blomstrende rabarber- og jordbærkompot, se opskrift HER. [...]

Leave a Reply