07 feb 2012

Fan af Madplan

2 Kommentarer Børn, Idéer, Mad, Råvare, Sæson, Tanker

Jeg er fan af madplaner!

Det giver mig mere ro og overskud til, at lave mad sammen med ungerne, når alt er planlagt og indkøbt.

Om søndagen planlægger vi sammen ugens aftensmåltider, og i denne kolde uge 6, ser vores madplan ud som følger.

Har du nogle tips til næste uges madplan?

02 jan 2012

Årets første forårsdag – 2. Januar 2012

0 Kommentare Sæson, Tanker

Nisser, krybespil og julekugler er igen lagt til hvile i deres respektive kasser. Den første madpakke er smurt, der er legende børn på 1. sal og årets første skønne Ølandshvede brød, er netop kommet ud af ovnen og spreder en liflig duft i huset.

Ude skinner solen, forsythiane har i vildfarelse stukket en af sine smukke gule blomster frem, vintergækker og påskeliljer er på hastigt vej gennem vinterens tørre blade, det er 8 grader varmt og himmelen er høj og klar.

Æblerne hænger stadig i træerne, fuglene synger fornøjet og jeg fristet til at tro at det må være årets første forårsdag, selvom det kun er årets anden dag.

Det er næsten ubegribeligt, at det allerede føles, som om at foråret er meget tæt på. Det er en herlig let og lys fornemmelse. Skønt!

God start på det nye år. Imorgen er der igen OPUS mad på programmet og skønne børn i køkkenet.

Fortsat god dag.

01 jan 2012

Ny Nordisk Hverdagsmad er HOT!

0 Kommentare Mad, Opskrifter, Råvare, Sæson, Tanker, Økologi-Fairtrade

Så hot, at kogebogen Ny Nordisk Hverdagsmad er blevet kåret, som den bedste skandinaviske kogebog, i Danmark, af Gourmand World Cookbooks Award. Det betyder, at bogen nu skal dyste i den internationale konkurrence om titlen, som årets kogebog den 6. marts 2012, i Paris.

Kogebogen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Meyers Madhus, Mathias Holt, Arne Astrup, Claus Meyer, forskningscenteret OPUS og FDB. Bogen indeholder 60 fantastiske opskrifter, på enkel og lækker mad, af råvarer som bliver særligt gode og smagfulde under vore nordiske himmelstrøg. Bogen må have ramt et stort og bredt interessefelt hos danskerne, da den allerede har solgt, mere end 20.000 eksemplarer!

Super sejt gået og stort tillykke!

Pøjpøj med konkurrencen til marts, det kunne være stort at vinde og dermed sætte Ny Nordisk Hverdagsmad på verdenskortet.

Jeg krydser gulerødder, porre og fingre.

Læs mere om principperne bag Ny Nordisk Hverdagsmad, HER.

07 dec 2011

Sundt Juleknas # 1

0 Kommentare Aktiviteter, Højtid, Idéer, Opskrifter, Råvare, Sæson, Tanker

Konfekt og knas er et must i julen. Men det behøver jo ikke nødvendigvis, at være svøbt i marcipan og rullet i chokolade det hele, vel?? Vi har hakket, blendet, rullet, formet og smagt os frem til at par anderledes opskrifter på “sundt” juleknas.

Hermed kommer to af de sikre hit hos både børn og voksne. Opskrifterne er enkle og ungerne kan sagtens være med til at skære, veje, rulle og smage!

Vi har overvejende brugt tørrede frugt, nødder og bær, påtryk det røde Ø, til nedenstående opskrifter.

“Sunde” konfektkugler

Tilberedningstid: 15-30 min.

Hviletid: mindst 3 timer i køleskab

Det skal du bruge:

200 g gode øko. dadler

100 g øko. kokosflager

100 g tørrede øko. figner

50 g mandler

100 g cashewnødder

1 spsk. revens skal af en øko. appelsin

1/2 dl. appelsinsaft

3 spsk. god kakaopulver

Kornene fra 1/2 stang vanille eller 1/2 tsk. vanillepulver

“Topping”: Tørrede hindbær, hakkede pistacier eller kokosflager til at rulle konfekt kuglerne/rullerne i

Sådan gør du:

  • Nødderne blendes i en foodprocessor til de er meget finthakkede
  • Tag stenene ud af dadlerne
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og blend indtil konsistensen er fast og massen begynder at samle sig
  • Smag til og tilføj evt. mere af den ønskede smagsnuance til blandingen og blend igen
  • Er blandingen for tør, tilsættes lidt ekstra appelsinsaft
  • Tag blandingen ud på bordet og del den i 8 dele og rul dem ud til passende længde og tykkelse
  • Skær stængerne ud små stykker og rul dem til kugler
  • Kuglerne rulles i den ønskede “topping”
  • Sæt kuglerne i køleskabet i mindst et par timer
  • Massen kan også rulles ud til stænger som udskæres efter de er rullet i topping og afkølet

Piatacieknas med tørrede frugter

Tilberedningstid: ca. 30 min.

Hviletid: mindst 2 timer

Det skal du bruge:

50 g usaltede øko. pistacienødder

100 g tørrede øko. abrikoser

300 g tørrede øko. figner

50 g blød øko. nougat

Sådan gør du:

  • Hak figner og abrikoser fint
  • Bland det godt sammen med pistacienødderne
  • Kom massen i en form (ca. 10×20 cm.), med bagepair i bunden
  • Tryk massen godt ud i alle kanter, således at overfladen bliver helt glat
  • Smelt hastigt den bløde nougat over et vandbad og spred den flydende nougat ud over pisaciemassen
  • Formen stille koldt mindst 2 timer
  • Vendes ud af formen og skæres ud i små mundrette stykker
  • NYD!

Konfekt er ikke sundt! Men vi syntes disse varianter er gode eksempler på, at juleknas godt kan nydes med god samvittighed, når bare det gøres med måde og i godt juleselskab.

Vi har flere julelækkerier i ærmerne, de kommende uger;-)


07 dec 2011

Varm krydret æblemost med smag af jul

0 Kommentare Børn, Højtid, Idéer, Opskrifter, Råvare, Sæson, Økologi-Fairtrade

Det er blevet rigtig koldt ude. Og vi har fået lyst til at sætte noget varm på bordet, som kan varme os helt nede i tæerne. I søndags serverede vi denne varme krydrede æblemost, til børn og voksne, på Gentofte Hovedbibliotek. Det både duftede, smagte og varmede herligt, på en råkold søndag!

Det skal du bruge:

1 l. god øko. æblemost

2 stk. hel kanel – øko.

2 hele stjerneanis – Urtekram.

5 stk. fennikelfrø – Urtekram

5 stk. grønne kardemommekapsler – Urtekram

5 hele nelliker – Urtekram

Skal og saft af en økologisk citron

Smages til med rørsukker efter smag

Ved servering

1 lille æble i meget tynde skiver

Evt. lidt tørrede tranebær eller nødder

Sådan gør du: Æblemosten hældes op i en gryde, og alle krydderierne tilsættes. Lad det trække et par timer. Varm mosten langsom op, uden at koge. Smages til med rørsukker eller citron, alt efter smag. Den varme most kan hældes i en kande eller direkte op i klare glas, med tynde skiver æble og evt. lidt tørrede tranebær og/eller lidt nødder.

TIPS. Hele kanelrør kan bruges som sugerør, af børn (og voksne).