09 jun 2012

Smagfulde blomster i sommerflor

0 Kommentare Aktiviteter, Råvare, Sæson

Der dufter sååååå skønt i min have og ikke mindst fra de omkring liggende haver og hegn, hvor hylden lige nu står i fuldt flor.

Hyldeblomstduften er en af mine favorit sommerdufte. Jeg tror det hænger sammen med, at hyldeblomsternes duft er besnærende og ren og samtidig er det en af de spiselige blomster, som jeg hvert år glæder mig usigeligt til. Derudover er det også en duft og en smag, som jeg kan “gemmer” i fryserne til det bliver koldt og mørkt, altså når jeg længes allermest mod lysere tider – det er fantastisk.

Første omgang hyldeblomst saft er sat på køl i dag, glæder mig allerede til at smage.

Skulle du have lyst til, at lege med hyldeblomster i din mad/drikke, så kan vi anbefale: HyldeblomstKYS og hyldeblomstsaft, find opskrifterne HER eller måske skulle du prøve at bage skønne blomstrende pandekager, se opskriften lige HER!

God fornøjelse og fortsat god weekend i det brusende og duftende sommerflor.

28 apr 2012

GRØN sæson salt

2 Kommentarer Aktiviteter, Idéer, Mad, Råvare, Sæson

Ramsløg indhyller lige nu skoven i en skøn hvidløgsduft. Jeg plukkede en stor buket i skoven forleden. Da jeg kom hjem skyllede og slyngede jeg bladene forsigtigt, hvorefter jeg kom dem i en pose.

Jeg lagde 8-10 stk. ramsløgsblade til tørre på et viskestykke, natten over, og kom dem derefter i min foodprocessor.

Da de havde kørt lidt dryssede jeg langsomt  Læsø sydesalt i foodprocessoren, indtil saltet blev smukt grønt og bladene ligesom var blevet absorberet af saltet. Derefter spredte jeg saltet ud på et viskestykke og lod det tørre til næste dag. Saltet dufter fantastastik og smager meget aromatisk.

Ramsløgssaltet opbevares bedst i en tætsluttet beholder på køl.

Jeg har bl.a. brugt det smukke grønne salt til: salat, æg, tomatmad, kartoffelmadder, omelet og til fisk.

Ramsløgssaltet giver et smukt aromatisk drys på din mad.

Læs mere fakta om ramsløg og deres anvendelse, på Urtekrams hjemmeside, lige HER.

30 mar 2012

SPIS DIN HAVE – lige nu!

0 Kommentare Bøger, Idéer, Sæson, Tanker
Jeg har “høstet”: viol, brændenælde, skvalderkål og bellis, i min have, i dag. Dermed er sæsonen, for de første ultralokale og “vilde” afgrøder, allerede godt igang. Det er fantastisk, at bringe årets første små intense smagsoplevelser med ind i køkkenet.

Helt i tråd med vores fokus på det nordiske, haven, mad og det som gror helt tæt på, har Signe Wenneberg , netop i dag, udgivet bogen: SPIS DIN HAVE.

Jeg har smugkigget lidt og faldt over denne opfordring fra Signe Wenneberg: Min opfordring med denne bog lyder: Tag del i den grønne bevægelse! Spis grønt. Spis lokalt. Spis så nordisk, så dansk og så ultralokalt, at du spiser mad fra haven. Bare en gang imellem.

Vi kunne ikke være mere enige.

Glæder mig til tage bogen med i tasken til Læsø, læse mere og blive inspireret.

30 mar 2012

De grønne tanker spirer – Urban Farming

2 Kommentarer Aktiviteter, Børn, Idéer, Leg, Mad, Tanker, Økologi-Fairtrade

Frø, spirer og afgrøder indtager vindueskarme, altankasser og hustage, rundt omkring i byrene og går under begrebet Urban Farming.

Ideen er, at alternativ fødevareproduktion (i et vist omfang), godt kan forenes med livet i byen, som f.eks. honning fra Bybier, vinduesfarme og altanhaver.

“Produktionen” forgår i stedet på ens egen altan, på spisebordet, på taget af ens boligblok eller i ens lokale (by)miljø. Jeg glæder mig over, at interessen for at komme tættere på vores mad og dens oprindelse, er voksnede.

For mit eget vedkommende er en af drivkræfterne bag at så og høste, at jeg elsker: jorden, mangfoldighed, bæredygtighed og følelsen af, at bruge jorden til noget nyttigt og i perioder være “selvforsynede”. Men mest af alt nyder jeg den “langsomme” proces hvor vi alle oplever og undres og ikke mindst at se ungernes overraskede ansigter, når de smager på de afgrøder de selv har dyrket, som bare SMAGER såååå godt.

Vi syntes det er meget interessant, at en stadig større del af befolkningen, ønsker at være en del af deres egen fødevarehistorie, og er vilde med tanken om, at flytte (lidt) af fødevarerproduktionen tættere på den spisende. Der er så mange fantastiske oplevelser forbundet med at dyrke, selv simple afgrøder, som eks. sprøde spirer, i sin egen vinduesfarm.

Pernille deltager, i Madkulturens visionsseminar omkring Urban Farming, i dag. Jeg glæder mig rigtig meget til, at høre mere om tankerne bag bl.a. havneøsters, Grønne tage, Byens grønne rum  og meget meget mere.

Vil glæder os til at alle deltagerne, ved visionsseminaret, får vores Spire Kit med hjem. Så kan de selv dyrke sprøde økologiske ærtespirer, i deres egen vinduesfarm.

Rigtig god fornøjelse.

27 mar 2012

Er du til hytteost?

0 Kommentare Idéer, Mad, Råvare, Tanker

Jeg havde en idé om, at hytteost var noget der “altid” havde været tilgængeligt i Danmark. Men hytteost produktionen, startede faktisk først nogle år før jeg blev født, nemlig i 1963!

Min familie har altid været vilde med den friske kornede ost, med den milde smag. Som jeg husker det, blev hytteost blev serveret både: morgen, middag og aften. Særlig min kære farmor, var stor tilhænger af hytteost. Hun brugte hytteosten som tilbehør, i både det salte og det søde køkken og som bageingrediens. Hytteosten blev f.eks. rørt med krydderurter fra haven og blev brugt som tilbehør til pålæg, kød, fisk og skaldyr. Eller også blev hytteosten rørt med æblemos eller havens bær og kom på nybagt brød til teen, om eftermiddagen, mums.

Mine erindringer med hytteost er mange og gode og derfor var det en stor glæde, at få lov til at deltage i en særlig hytteost-event, arrangeret af Arla, i sidste uge. Arrangementet satte fokus på hytteostens mangfoldighed og dens mange unikke anvendelses muligheder.

Mit fokus på hytteosten er skærpet, hvilket ses både på vores madplan og i ungernes madpakker. Ungerne er vilde med at hakke og snitte sprøde grøntsager de selv kan komme i hyttesosten. Det med at designe smag og indhold selv, er er et hit her i huset.

Godt at blive mindet om et proteinrigt produkt med en mild og skøn smag, som kan indgå i rigtig mange forskellige sammenhænge. Tak for inspirationen, Tove, den lever videre her i vores køkken.

Er du til hytteost?

Og har du nogle erfaringer eller minder du vil dele?

Eller er hytteost bare ikke lige din kop te og i givet fald hvorfor?

PS. 10 ting du (måske) ikke vidste om hytteost.